Hjälp

Så gör du

Söka böcker, spel, musik, film, tidskrifter

Skriv in en titel eller en författare eller ett ämne i sökrutan. Klicka på "Sök" och du får fram en lista med förslag. Om du får många träffar får du bläddra mellan sidor. Vill du veta mer om boken i träfflistan klickar du på titeln. Då får du se vilka bibliotek som har boken och om den är inne eller utlånad.

Om du klickar på kugghjulet längst fram i sökfältet kan du filtrera din sökning. Du kan begränsa sökningen på t.ex. medietyp, språk och/eller utgivningsår.

Ställa dig i kö för att låna (reservera)

Om det du vill ha är utlånat kan du sätta upp dig i kö (reservera det). För att kunna göra det måste du vara inloggad. Du söker fram det du vill köa på och reserverar genom att klicka på "Reservera". Välj "Hämtställe", du behöver inte sätta något datum för när reservationen är giltig. Bekräfta genom att klicka på "Ok".

Du kan även reservera en bok som står inne. Du får besked hem i brevlådan eller med e-post när boken finns att hämta på biblioteket. Du har sju dagar på dig att hämta reservationen.

Låna om

För att låna om måste du vara inloggad. När du har loggat in väljer du "Mina lån". Om du vill låna om allt klickar du på den översta lilla rutan, om du vill låna någon eller några titlar klickar du i den lilla rutan vid varje lån. Klicka sedan på knappen "Låna om". Du får direkt veta om du kan låna om eller inte.

Frys dina reservationer

Om du till exempel ska resa bort och har reserverat något från biblioteket, så har du möjlighet att göra uppehåll i reservationskön. Då behöver du inte riskera att du kommer hem och har missat din reservation. Istället hoppas reservationen över varje gång det reserverade materialet återlämnas, men du behåller din plats i kön. Du bestämmer själv under vilken tidsperiod du vill frysa reservationerna. Gör så här:

 1. Logga in.
 2. Gå till "Mina sidor".
 3. Längst ner på sidan står det "Fånga inte in reserverade titlar under denna tid". Klicka på "Visa" till höger.
 4. Ställ in de de datum du önskar och klicka på "Spara".

Minneslista

Du kan lägga valda böcker, filmer, spel och musik i en minneslista. Gör så här:

 1. Logga in om du vill skapa en minneslista som finns kvar även vid senare tillfällen.
 2. Sök fram det du vill lägga i minneslistan.
 3. Klicka på "Lägg i minneslista". Om du är inloggad sparas listan. Du hittar den på "Mina sidor - Min minneslista". Om du inte är inloggad kan listan inte sparas, men du hittar den på "Mina sidor - Min minneslista" och kan skriva ut den eller e-posta den dirket.

Lånehistorik

Du som vill kunna se vilka böcker du tidigare lånat kan välja att aktivera funktionen lånehistorik. Detta gör du genom att kryssa i rutan för ”Lånehistorik” under Mina sidor – Mina uppgifter – Lånekort och PIN-kod.

Dina lån kommer att börja sparas från den dagen då du aktiverar funktionen. Lånehistoriken sparas i 60 månader och det är bara du själv som kan se den. Den syns inte i bibliotekets egna system. Om du väljer att stänga av funktionen kommer all lånehistorik som sparats att tas bort permanent.

Genom att aktivera funktionen godkänner du att information om dina lån sparas enligt ovanstående.

Recensera

Om du vill skriva ett omdöme om en bok eller en film kan du skriva en recension. Berätta lite om innehållet och vad du tyckte om den och varför. Tänk på att många kan läsa det du har skrivit. Gör så här:

 1. Logga in.
 2. Sök fram titeln du vill recensera och klicka på den.
 3. Lite längre ned på sidan hittar du knappen "Recensera" som du klickar på. Skriv din recension i rutan och avsluta med att klicka på "Skicka".

Sätta betyg

Du kan sätta betyg på en film, ett spel, musik eller en bok genom att ge dem en till tio stjärnor. En stjärna är lägsta betyg och tio stjärnor högsta betyg. Gör så här:

 1. Logga in.
 2. Sök fram det du vill betygsätta och klicka på det.
 3. I texten där det finns information om boken/spelet/filmen finns det en rad med stjärnor. Klicka på den stjärna i ordningen som motsvarar ditt betyg, om du vill ge den betyg 5 klickar du på den femte stjärnan, om du vill ge den betyg 8 klickar du på den åttonde stjärnan.

Tagga/Nyckelord

Du kan lägga in valfria nyckelord, så kallade taggar, på böcker, filmer, spel och musik. Att lägga in taggar är ett sätt att hjälpa sig själv och andra att hitta en viss sorts böcker (filmer, spel, musik) genom att ge dem ett ord som du sedan kan använda att söka på genom att klicka på det ordet i ett taggmoln. De taggar som du skapar kan användas av andra också, liksom du kan använda andras taggar.

När du ska välja tagg så tänk på att korta taggar oftast är bättre än långa eftersom de är lättare att komma ihåg och tar mindre plats i ett taggmoln. Välj tagg noga så alla kan förstå det. Gör så här:

 1. Logga in.
 2. Sök fram det du vill tagga och klicka på det.
 3. På högra delen av sidan finns en ruta med taggar där du kan klicka på "Lägg till". Skriv in nyckelordet/taggen och klicka på "Spara".

Tipsa

Om du vill rekommendera en bok/film/spel/musik till någon kan du tipsa den personen. Gör så här:

 1. Logga in.
 2. Sök fram det du vill tipsa någon om och klicka på det.
 3. Klicka sedan på "Tipsa".
 4. Skriv i e-postadress till den person du vill ge tipset och fyll i din egen e-postadress i "Svara till". Du kan också skriva ett meddelande till mottagaren. Avsluta med att klicka på "Skicka".
Lyssna