Läsa på annat sätt

Läsa på annat sätt

Har du en synskada, funktionsvariant eller annan svårighet som hindrar dig från att läsa vanliga böcker? Är det svårt för dig att komma till biblioteket? Då finns det flera alternativ som gör det lite lättare för dig att läsa.

Boken kommer

Kan du inte ta dig biblioteket så kan biblioteket komma till dig. Med Boken kommer så kommer en bibliotekarie hem till dig och lämnar de böcker du vill läsa. Du kan också få talböcker (så kallade DAISY-skivor) skickade till dig helt gratis med posten.

Storstil

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för personer som har någon form av synskada.

Talböcker

DAISY-talböcker är inlästa böcker för de som har svårt att läsa tryckt text. En DAISY-bok är annorlunda än en vanlig ljudbok. Talböckerna produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på biblioteket.

En DAISY-talbok rymmer upp till 50 timmar ljud. En hel bok får alltså plats på en skiva. Det är lätt att hitta i en DAISY-talbok. Man kan hoppa mellan rubriker, bläddra i boken, lägga till bokmärken och söka fram en särskild sida. För att läsa DAISY-talböcker behöver man en särskild talboksspelare, mp3-spelare, en dator eller DVD-spelare. På Olofströms bibliotek finns talboksspelare till utlån.

Du kan också anmäla dig till Egen nedladdning. Med den här tjänsten kan du själv ladda ner talböcker till din telefon, platta eller dator.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara allt ifrån återberättade klassiker till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är indelade i nivåer som är olika svåra. En lättläst bok har ett tydligt innehåll och ett språk som är enkelt utan att bli tråkigt. Böckerna har ofta bilder, texten är lättläst och det är mycket luft runt text och bild.

I Lättlästa hörnan kan du hitta inspiration och lättlästa boktips på olika teman.

Punktskrift

Ett annat sätt att läsa är med fingrarna. Punktskrift är de synskadades skriftspråk över hela världen. Ett punktskriftstecken består av en fyrkant med upp till sex upphöjda punkter.

Äppelhyllan

På Äppelhyllan hittar du anpassade böcker för barn och ungdomar.

Kontakt

Gunhild Gröndalen
0454-936 06

gunhild.grondalen@olofstrom.se

Lyssna