Blekingesamlingen

Blekingesamlingen

Gammalt svartvitt foto föreställande en träbro i Alltidhult, omgiven av prunkande grönska.

Här finns litteratur som rör Olofströms kommun och övriga Blekinge med tonvikten lagd på västra Blekinge. Samlingen består av drygt 1700 böcker (romaner, facklitteratur i olika ämnen och årsböcker) samt en stor samling av tidnings- och tidskriftsartiklar i pärmar.

I Blekingesamlingen finns också gränsbygdslitteratur - böcker om de skånska grannkommunerna Bromölla, Osby och Östra Göinge.

Böckerna finns registrerade i bibliotekets katalog och de flesta går att låna hem. Om du behöver mer material kan du söka i Olle Wingborgs bibliografi Litteratur om Olofström, Jämshög och Kyrkhult - en kommun och två socknar.

För mer uppgifter från övriga Blekinge kan du använda Databas Blekinge som innehåller ca 12 500 referenser till böcker, artiklar, med mera.

I Olofströms kommun finns flera platser som är intressanta att besöka ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Kontakta Olofströms turistbyrå Visit Olofström för mer information.

Lokala författare

Olofströms kommun och framför allt Jämshögs socken har genom tiderna kännetecknats av att vara en författarbygd. Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och Axel de la Nietze är födda och uppvuxna här. De är alla präglade av landskapet de växte upp i.

På Olofströms bibliotek finns en unik samling litteratur av och om dessa författare och andra som kommer från bygden.

Böcker om Blekinge

Lyssna