För föräldrar

Sök i barnkatalogen

Till dig som är förälder

Vad finns på biblioteket?

På biblioteket finns det pekböcker, bilderböcker och högläsningsböcker för de minsta barnen. Det finns en hylla i sagorummet med böcker indelade i olika teman, exempelvis Känslor, Naturen, Husdjur och Familjen.

För de lite äldre barnen finns skönlitteratur, allt från tunna lättlästa böcker till tjocka ungdomsromaner, faktaböcker i olika ämnesområden, seriemagasin, ljudböcker, tidskrifter, filmer och TV-spel.

Alla behöver få tillgång till böcker utifrån sina egna förutsättningar. I Äppelhyllan har vi böcker för barn med läs- eller funktionshinder, till exempel teckenspråksvideor, böcker med tecken som stöd och punktskrift. Vi har också talböcker, böcker med en CD-, MP3- eller DVD-skiva och lättlästa böcker.

Vill du hyra filmer på DVD kostar det 10 kr. Ditt barn måste ha fyllt 16 år för att få hyra själv. TV-spel kostar ingenting att låna, men ditt barn måste även här vara 16 år eller äldre.

Lånekort

Sitt första lånekort får barnet gratis på biblioteket eller i samband med att barnet börjar i förskoleklassen. För att få lånekort till barn under 16 år krävs att vårdnadshavare undertecknar ett förbindelsekort (öppnas i nytt fönster). I och med detta godkänner du bibliotekets användaravtal. Det är du som målsman som ansvarar för lånen.

Vår barnverksamhet

När barnet fyller 3 år får det ett kort hemskickat att ta med till biblioteket. När barnet lämnar in kortet får det en bilderbok i gåva.

Sagostunder för 3-5 åringar anordnas tre gånger varje termin. Vi har även Lördagsstunder några gånger varje termin. Det är familjeföreställningar med musik, sång och/eller teater.

På terminsloven finns det ofta aktiviteter för skolbarnen.

Det finns en bokklubb för alla mellan 10 och 13 år. Vi träffas 3-4 gånger per termin och tipsar varandra om böcker.

I Evenemangskalendern får du aktuell information om vad som händer på biblioteket.

Bibliotekets samarbete med skolan 

När barnen börjar i förskoleklassen får de en introduktion till sitt skolbibliotek samt egna lånekort. Några förskoleklasser kommer även till huvudbiblioteket eller till någon av våra filialer där de får 6-årsboken. Under skoltiden går klassen tillsammans med läraren regelbundet till skolbiblioteket och/eller till huvudbiblioteket/filialerna. Vi arbetar aktivt med läsfrämjande verksamhet, bland annat genom boktips och bokprat.

Mina sidor

Språk Språk

Evenemang för barn

Sommarlov på biblioteket

Sommarboken - för dig upp till 16 år. Läsbingo för alla åldrar. Tipstävlingar: Fotbollstipset och Roald Dahl-tipset.

Startdatum: 2018-06-18
Slutdatum: 2018-08-20