För föräldrar

Till dig som förälder

Vad finns på biblioteket?

På biblioteket finns det pekböcker, bilderböcker och högläsningsböcker för de minsta barnen. Det finns en hylla i sagorummet med böcker indelade i olika teman, exempelvis Känslor, Naturen, Husdjur och Familjen.

För de lite äldre barnen finns skönlitteratur, allt från tunna lättlästa böcker till tjocka ungdomsromaner, faktaböcker i olika ämnesområden, seriemagasin, ljudböcker, tidskrifter, filmer och TV-spel.

Alla behöver få tillgång till böcker utifrån sina egna förutsättningar. I Äppelhyllan har vi böcker för barn med läs- eller funktionshinder, till exempel teckenspråksvideor, böcker med tecken som stöd och punktskrift. Vi har också talböcker, böcker med en CD-, MP3- eller DVD-skiva och lättlästa böcker.

Vill du hyra filmer på DVD kostar det 10 kr. Ditt barn måste ha fyllt 16 år för att få hyra själv. TV-spel kostar ingenting att låna, men ditt barn måste även här vara 16 år eller äldre.

Lånekort

Sitt första lånekort får barnet gratis på biblioteket eller i samband med att barnet börjar i förskoleklassen. För att få lånekort till barn under 16 år krävs att vårdnadshavare undertecknar ett förbindelsekort (öppnas i nytt fönster). I och med detta godkänner du bibliotekets användaravtal. Det är du som målsman som ansvarar för lånen.

Vår barnverksamhet

Språkstegen är ett samarbete med BVC för att främja små barns språkutveckling och hälsa genom bokläsning. När barnet är 8 månader och 18 månader får det en bokgåva. Vi har också programverksamhet för 0-2 åringar ungefär fyra gånger varje termin.

När barnet fyller 3 år får det ett kort hemskickat att ta med till biblioteket. När barnet lämnar in kortet får det en bilderbok i gåva.

Sagostunder för 3-5 åringar anordnas tre gånger varje termin. Vi har även Lördagsstunder några gånger varje termin. Det är familjeföreställningar med musik, sång och/eller teater.

På terminsloven finns det ofta aktiviteter för skolbarnen.

Det finns en bokklubb för alla mellan 10 och 13 år. Vi träffas 3-4 gånger per termin och tipsar varandra om böcker.

I Evenemangskalendern får du aktuell information om vad som händer på biblioteket.

Bibliotekets samarbete med skolan 

När barnen börjar i förskoleklassen får de en introduktion till sitt skolbibliotek samt egna lånekort. Några förskoleklasser kommer även till huvudbiblioteket eller till någon av våra filialer där de får 6-årsboken. Under skoltiden går klassen tillsammans med läraren regelbundet till skolbiblioteket och/eller till huvudbiblioteket/filialerna. Vi arbetar aktivt med läsfrämjande verksamhet, bland annat genom boktips och bokprat.

Språk

Sagofen Isadora: Aaooii

Klockan 10:00-10:30. En föreställning för bebisar.

Startdatum: 2020-11-04

Sagostund: Sagor på savannen

Kyrkhults bibliotek. Klockan 09:00 och 10:00. 

Startdatum: 2020-11-06

Sagostund: Sagor på savannen

Olofströms bibliotek. Klockan 09:30. 

Startdatum: 2020-11-11

Småsagor

Klockan 10:00-10:30. Sagor, sånger, rim och ramsor för barn 0-2 år gamla.

Startdatum: 2020-11-18

Sagostund: Sagor på savannen

Jämshögs bibliotek. Klockan 09:00 och 10:00. 

Startdatum: 2020-11-20
Lyssna