Läsa på annat sätt

Läsa på annat sätt

För dig med exempelvis synskada, funktionsnedsättning eller andra svårigheter som hindrar dig att läsa vanliga böcker så finns olika typer av medier och tjänster som är till för att underlätta din läsning.

Boken kommer

Har du inte möjlighet att ta dig till biblioteket kan biblioteket komma till dig genom Boken kommer. Då kommer en bibliotekarie hem till dig och lämnar de böcker du vill läsa. Du kan också få DAISY-skivor skickade till dig kostnadsfritt via post.

Storstil och talböcker

Storstilsböcker är vanliga böcker med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på talböcker eller CD-böcker.

DAISY-talböcker är inlästa böcker för de som har svårt att läsa tryckt text. Talböckerna produceras genom undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas. En DAISY-talbok rymmer upp till 50 timmar ljud. En hel bok får alltså plats på en skiva. Det är lätt att hitta i en DAISY-talbok. Man kan förflytta sig mellan rubriker, bläddra i boken, lägga bokmärken och söka fram en särskild sida. För att läsa DAISY-talböcker behöver man en särskild talboksspelare, mp3-spelare, en dator eller DVD-spelare. På Olofströms bibliotek finns talboksspelare till utlån.

Du kan också anmäla dig för tillgång till Egen nedladdning, vilket låter dig ladda ner talböcker till din telefon, platta eller dator.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker till nyskrivna romaner. De lättlästa böckerna är grupperade i nivåer. En lättläst bok har ett tydligt innehåll, språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Böckerna är ofta illustrerade, typsnittet är lättläst och den grafiska formen är tydlig med mycket luft kring text och bild.

Lättlästa hörnan kan du hitta inspiration och lättlästa boktips på olika teman.

Punktskrift

Ett annat sätt att läsa är att kunna läsa med fingrarna. Punktskrift är de synskadades skriftspråk över hela världen. Ett punktskriftstecken består av en fyrkant med upp till sex upphöjda punkter.

Äppelhyllan

Äppelhyllan hittar du anpassade böcker för barn och ungdomar.